Fumeaza sanatos, fumeaza tigara electronica


Ce este si cum functioneaza tigara electronica?

O țigară electronică, de asemenea, cunoscut ca si e-țigară, vaporizator personal sau VP, este un inhalator electronic, care vaporizeaza o soluție lichidă in vapori , simulând actul de fumat. Țigările electronice nu sunt asociate cu produse care dau dependenta de fumat , ele chiar ajutand persoanele in cauza sa renunte la fumat . Tigara electronica va permite selectarea nivelului de nicotina dorit .

Tigara Electronica – este diferita, in mod esential, de tigarile traditionale:
Nu genereaza scrum, nu se aprinde sau arde, si nu contine cele 4000 de toxine si monoxidul de carbon care se regasesc in tigarile traditionale. Aspectul de “Fum”  este de fapt generat de vaporizarea lichidului din tigara electronica, si ca urmare nu este daunator pentru cei din jur (se elimina astfel riscurile prezentate de fumatul pasiv). Tigara electronica poate fi folosita in spatiile publice  unde in mod normal fumatul este interzis.

Tigara electronica este compusa din urmatoarele elemente :

 • Baterie n
 • Atomizor n
 • Cartus n
 • E-Lichid n

Bateria

Cele mai multe tigari electronice conțin o baterie litiu-ion reîncărcabilă fiind cea mai mare componentă a unei tigari electronice. Acesta baterie poate conține un senzor electronic, astfel încât acesta este activat de fluxul de aer pe care il producem atunci cand inhalam din tigara electronica. De asemenea unele baterii au un LED de activare , care se aprinde atunci cand inhalam din tigara electronica .
Bateriile sunt incarcate de obicei direct de la priza print-un cablu special , prin USB sau unii producatori pun la dispozitie o baterie de capacitate mai mare de la care se poate incarca bateria tigarii electronice , numica PCC (Portable charging case)

Atomizor

Atomizor conține o bobină mica(rezistenta) , care vaporizeaza lichidul, și, în general, constă dintr-un filament simplu și plasă de metal . Filament atomizorului isi va pierde din eficiența în timp din cauza acumularilor de sedimente , sau poate "arde" in intregime lucru care necesită înlocuirea rezistentei . La unele modele, cartușul și atomizorul sunt integrate, ansamblul numindu-se cartomizor.


Cartusul

Cartuulș este un mic recipient de plastic cu deschideri la fiecare capăt si are rol de rezervor de lichid . Acesta permite trecerea de e-lichid la atomizor pe urma vaporii din atomizor trec in gura utilizatorului .
Cele mai multe modele au un burete in interior pentru a menține lichid mai bine si a evita scurgerile . Când lichidul este epuizat, utilizatorii pot sa reumple iar cartusul sau sa il inlocuiasca cu unul nou , umplut cu e-lichid . Unii utilizatori au renuntat la folosirea cartuselor si picura e-lichid direct in atomizor , metoda numita " drip tip " sau picurare .
Un singur cartuș poate fi echivalentul a 40 de țigarete normale .


E-Lichidul

Lichid pentru producerea vaporilor  este cunoscut sub numele de e-elichid s si este o soluție de propilen glicol (PG) și / sau glicerina vegetala (VG) și glicol / orpolyethylene 400 (PEG400) amestecat cu arome concentrate, și, opțional, un procent variabil de concentrat lichid nicotina.

De fiecare data cand inhalati din tigara electronica, un senzor de presiune activeaza bateria, care alimenteaza atomizatorul (vaporizatorul); acesta se incalzeste si, sub efectul caldurii, lichidul de tigara se evapora, dand astfel senzatia de fumat. Astfel tigara electronica satisface atat dependenta de nicotina a utilizatorilor sai cat si dependenta de gest. Avantajul consta in faptul ca este inofensiv atat pentru utilizatori cat si pentru cei din jur (in cazul in care folositi lichide fara nicotina).

Inainte de a folosi tigara electronica, inlocuiti patronul original, montat din fabrica, cu unul din cutia cu rezerve! Acesta are rol decorativ (nu contine lichid cu nicotina) si astfel riscati sa sticati atomizorul prin folosire uscata.
Utilizarea aparatului prima oara

 • In cazul in care o baterie este incarcata complet (indicatorul incarcatorului este verde), se ataseaza la atomizorul echipat cu un cartus nou.
 • Inhalati usor din cartus, observand indicatorul luminos al bateriei, si asigurandu-va ca gaurile de admisie a aerului nu sunt acoperite de degetele. Inhalati scurt de 3-4 ori pentru a permite atomizorului sa se incarce de vapori. Folositi in continuare dispozitivul inhaland ca dintr-o tigara normala.
 • Bucurati-va de sentimentul de libertate, de a va bucura de nicotina, fara tigari cu monoxid de carbon si gudron!

Incarcarea bateriilor

 • Asigurati-va ca atunci cand bagati incarcatorul in priza indicatorul luminos este verde.
 • Insurubati cu atentie bateria in incarcator, observand ca varful bateriei se va aprinde succesiv de cateva ori, semnaland ca este conectata. Cand este conectat, indicatorul luminos al incarcatorului va afisa rosu - incarca bateria sau verde - bateria este incarcata si gata de utilizare.


Ingrijirea si intretinerea tigarii electronice

Durata de viata a cartusului:
Acest lucru va depinde de ce tip de fumator sunteti. Producatorii afirma ca un cartus este echivalentul a 15 tigari. Cartusele se pot reincarca de aprox. 20 de ori (respectiv 6-7 zile pentru un fumator normal). Dupa aceasta perioada vata din cartus tinde sa se imbacseasca si se reduce in dimensiuni. Cand se intampla acest lucru tranferul de lichid de la cartus la atomizator este periclitat si randamentul general al tigarii electronice nu mai este ideal. Imbatranirea cartusului se manifesta in general prin vapori inconsistenti si seci. In acest moment este indicat sa schimbati cartusul cu unul nou.

Daca dupa un timp tigara nu mai scoate suficient fum:
1. Atomizorul trebuie curatat la doua saptamani (aproximativ) sau cand observati ca tigara electronica nu mai functioneaza corespunzator. Desurubati acumulatorul si scoateti patronul din atomizor. Luati atomizorul si suflati in acesta prin partea unde se insurubeaza acumulatorul, pana cand incepe sa se scurga lichidul rezidual ramas in atomizor (acest lichid are o culoare mai inchisa decit normal)

2. Daca operatiunea de curatare nu a remediat problema, incercati sa turnati o picatura de e-lichid in orificiul atomizorului care se gaseste in partea in care se infileteaza acumulatorul. Aceasta picatura trebuie sa ajunga in interiorul atomizorului - ea va umezi elementul din interior, care apoi incalzit prin utilizare, va functiona din nou in mod corespunzator.

3. O alta metoda de a curata si intretine atomizorul este sa il lasati pe o foaie de hartie, in pozitie verticala, noaptea. Veti observa a doua zi ca din atomizor s-a scurs E-lichidul ars (residual)

Inainte de culcare (sau cand nu folositi tigara electronica pentru o perioada mai lunga de timp) deconectati bateria de la pulverizator deoarece bateriile se pot descarca peste noapte.

Probleme comune la o tigara electronica

Baterie

 • Bateria nu se încarcă prea mult timp
 • Indicatorul Acumulator clipește rapid, lent, sau deloc
 • LED-ul de la vârful bateriei nu se aprinde
 • Bateria se activeaza singura

Pentru toate problemele enumerate mai sus, ar trebui să înlocuiți bateria cu una nouă. Asigurați-vă mai întâi că încărcătorul funcționează corect.
Notă: Toate bateriile vor deveni în cele din urmă defecte sau non-functionale, după un anumit număr de incarcari . Bateriile standard litiu-ion sunt funcționale de la prima utilizare până la a 300-a reincarcare . Se recomandă să înlocuiți bateriile după numărul maxim de reincarcari .
Atomizor
Supraîncălzirea atomizorului
Verificați mai întâi daca e-lichid ajunge în interiorul atomizorlui. De cele mai multe ori, supraîncălzirea atomizorului este din cauza ca e-lichid nu ajunge in centrul sau si acesta este uscat. Picurati 2-3 picaturi in centrul atomizorului pentru a il raci si pentru a produce vapori .
Vapori insfuficienti
Dacă atomizor dumneavoastră rămâne rece și nu produce sufiecienti vapori, verificați interiorul atomizorului . Veți observa ca ati pus prea mult e-lichid si l-ati innecat . În acest caz, tot ce trebuie să faceți este să scoateti afara din e-lichid. 
Nu produce vapori deloc
Dacă bateria functioneaza corespunzator, dar de atomizorului nu preduce deloc vapori , atunci ar trebui sa schimbati atomizorul cu unul nou .Atomizoarele dupa un anumit timp de folosire se ard si trebuiesc inlocuite . Există, de asemenea, cazuri în care tot ce trebuie să faceți este să verificați legătura între baterie și atomizor. Dacă acestea nu sunt conectate corect, dispozitivul nu va funcționa și nu va produce vapori. Dacă sunteți încă în imposibilitatea de a atașa în mod corespunzător celor două componente împreună, ar putea fi necesar sa renuntati la dispozitivul și sa cumpărati unul nou .

Gust ars
Dacă simțiți gustul ars atunci când trageti un puf, schimbati cartusul iar daca gustul ars persista probabil că trebuie să înlocuiți tigara electronica, pentru că este un semn că ați folosit-o pentru o perioadă lungă de timp.

Sfaturi utile

Cand fumati este recomandat sa tineti tigara electronica inclinata in jos, cca. 30 de grade pentru ca lichidul sa ajunga mai usor la atomizor.

Cat de des trebuie incarcata bateria ?
Cand primiti tigara electronica, bateriile pot fi incarcate partial, asa ca mai trebuie doar sa le tineti la incarcat timp de cateva ore (2-3 ore), nu 8h ca in unele manuale. Acumulatoarele tigarilor electronice pot pierde semnificativ din capacitate sau chiar distruge daca sunt lasate la incarcat prea mult timp.

 • Daca in timpul utilizari tigarii electronice gustul se schimba inspre ars, schimbati patronul (cartus) sau incarcati-l cu e-lichid.
 • Daca ati fumat cu tigara electronica echivalentul a 4-5 tigari traditionale iar aburul a inceput sa fie mai slab puteti sa reumpleti atomizorul cu E-Liquid (2-3 picaturi).